Bahan-bahan yang diperlukan
1 ekor ayam
1 sudu teh garam
1 kiub pati ayam*
2 inci halia*
3 batang serai*
4 ulas bawang putih*
4 sudu makan lada hitam (ditumbuk)
4 sudu makan sos tiram
4 sudu makan madu
4 sudu makan minyak zaitun*
Cara penyediaan
1) Blender semua bahan yang bertanda * dengan sedikit air.
2) Campurkan bahan blender dengan sos tiram,madu, garam dan lada hitam di dalam bekas
3) gaul sehingga sebati ayam dengan bahan perapan
4) Perap ayam sehingga 4 jam. Kalau saya sehari sebab lagi sedap.
5) Panggang ayam. Kalau nak lagi umppphh sapu marjerin sebelum bakar.
DAN HASILNYA
Mudahkan!! Tak lama lagi kan nak bulan ramadan boleh la try resepi ni untuk jamuan berbuka puasa. Tentu suami dan anak-anak bertambah sayang.
No comments:
Post a Comment